HTML

Budapesten élek

5 éve élek Budapesten, azóta figyelem ezt a különös várost és lakóit. Úgy érzem eljött az ideje, hogy élményeimet és észrevételeimet lejegyezzem.

Friss topikok

Budapest látványosságai 0 Ft-ért - Magyar Nemzeti Múzeum

2014.07.10. 13:15 V.Réka.

    

      Mindenki ismeri azt  a közmondást, hogy a kivétel erősíti a szabályt. Nincs ez másképp a legtöbb budapesti múzeumok esetében sem. Ha odafigyelünk mikor látogatjuk meg a kiszemelt múzeumot ingyen jeggyel is körbenézhetünk az állandó kiállításokon.  Intézetenként havonta egy max. két nap használhatjuk ezt a lehetőséget feltéve ha 26 év alattiak, illetve 18 év alatti gyermek kísérője /hozzátartozója/ vagyunk.  Továbbá nemzeti ünnepeinken /március 15., augusztus 20. és október 23./ mindenki számára adott ez a lehetőség. Az időszakos kiállításokra sajnos nem vonatkozik egységesen, de szerencsénkre itt is vannak kivételek.

Magyar Nemzeti Múzeum:

     Ez az a múzeum ahol minden van ami Magyarországhoz, a magyarsághoz köthető. Tematikus állandó kiállítása 400.000 éve kezdődött és még a mai napig tart. A múzeum úgy lett kialakítva, hogy teremről teremre haladva mutatja be az egyes korszakokat időrendben, de akár visszafele is haladhatsz az időben, senki se fog vissza. Érdeklődéstől függően kb. 2-4 órát vesz igénybe az állandó kiállítás kényelmes végigsétálása, de egy futónak lehet 10perc is elegendő :)

      Elsőként érdemes megnézni a Lapidáriumot az épület pincéjében, ahol római kori oszlopmaradványok és sírok láthatók. A földszinten vannak a középkori és kora újkori gyűjtemények, majd az első emeletre érve vissza csöppenünk egészen az ősemberek korába, majd onnan végig a honfoglalásig. Betekinthetünk az ősemberek mindennapi életébe. Kiderül milyen módszerekkel ejtették el a vadakat és védték meg magukat az ellenségtől, hogy gyűjtögettek, milyen ékszereket hordtak és meghallgathatjuk az akkori hangszerüknek hangjátis. Egy szinttel feljedd az államalapítástól 1990-ig és még egy kicsit tovább mindent megtudhatunk Magyarország történetéről. Kik voltak az Árpád-házi király, hogy élt a kor embere, milyen csatákat vívtak hőseink a betolakodókkal amíg végül ki nem alakult az ország jelenlegi képe. Külön terem szolgál a tudósok és találmányaik bemutatására, amelyek nélkül ma én se írhatnám ezt a blogot.

     Ha már úgyis ott vagyunk érdemes megnézni kívülről is az épületet. A bejáratánál lévő hatalmas, színes padokat érdemes kipróbálni és távolról figyelni a nyüzsgő várost. Több mint száz évvel ezelőtt egész pontosan 1848. március 15-én nem székek, hanem több száz fiatal forradalmár vette birtokba a Múzeumkertet, ahol Petőfi a források szerint ott volt, viszont nem szavalta el a Nemzeti Dalt. De akkor mi történt ott?

„A küludvar terét homokbuczkák, dudva, kóró és vadnövények undokíták. Ott tarták naponkint hadgyakorlataikat a nemzetőrök; annak és névszerint az épület homlokzata előtti pompás lépcső s oszlopzat körét használták föl népgyülések s több más, többnyire zajjal kisért czélokra.” (Mátray Gábor, 1868)

 

Ingyenes belépés napja:

minden hónap harmadik szombatja

 

Forrás:

http://www.mnm.hu/

http://www.klauzal.hu/

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes Budapest Magyar Nemzeti Múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://pestenelek.blog.hu/api/trackback/id/tr476496119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása