HTML

Budapesten élek

5 éve élek Budapesten, azóta figyelem ezt a különös várost és lakóit. Úgy érzem eljött az ideje, hogy élményeimet és észrevételeimet lejegyezzem.

Friss topikok

Budapest látványosságai 0Ft-ért - Margitsziget

2014.08.17. 17:20 V.Réka.

 

   Habár magában a szigetben nincs igazából semmi különleges, elszigeteltsége, füves parkja, ösvényes útjai és zenélő szökőkútja egyaránt vonzza azokat akik most lépnek rá először, vagy akár századszor. Elhelyezkedésének köszönhetően csak egy kellemes kis sétára is megéri elmenni és kikapcsolódni kicsit. Sétám részleteit azoknak írom le akik még sose jártak a szigeten, vagy jártak már de csak körbefutották anélkül, hogy elmerültek volna benne.

    A 4es és 6os villamosnak van Margitsziget megállója mégis azt tanácsolom a partról induljunk el /Jászai Mari Tér vagy Margit híd, Budai hídfő/, mivel így kényelmesen szemügyre vehetjük az igen közel található Parlamentet, és a távolban magasodó várat ill. a Gellért-hegyet. Félúton van a lejáró, ahonnan már lehet látni és/vagy hallani a Zenélő kútat. Úgy tudom minden egész órában csendül fel egy klasszikus dal kb 10-15perces. Érdekessége a kútnak, hogy a vízágyú folyása igazodik a zenéhez, így azt a benyomást kelti mintha közük lenne egymáshoz és a víz a zene hatására táncol.

   A szökőkút után választhatsz merre menj. Itt nincs rossz megoldás, egyik se rejt csapdákat vagy szörnyeket. Lehetőség van a Duna part mellett végigsétálni a futópálya mellett, ahol a lépcsőkön bármikor meg lehet pihenni és nézni a Dunát vagy épp a futókat (kinek mi tetszik jobban). A sziget belsejét szerintem úgy alakították ki, hogy mindenki megtalálja azt a környezetet, ahol tényleg ki tud kapcsolni. A területet behálózzák az ösvények, melyek közül kedved szerint lehet válogatni, hogy most az erdőben bolyonganál szívesen, vagy épp egy füves ligetben piknikeznél, tollasoznál vagy fociznál.

   Akik szeretik az állatokat érdemes megnézni a Margitszigeti Állatkertet, ahol nagy élmény lehet nemcsak a gyerekek számára a lovak simogatása, vagy a totyogó kacsák és baromfik szemlélése. Nem csak házi hanem igazi vadállatokkal is találkozhatunk, mint az őzek, szarvasok vagy nyulak (ugye milyen vadak). Azért lehet találkozni is a hatalmas sólyommal, bagollyal és más nagymadárral is.

  Az állatkert mellett található a virágos kert ahol érdemes leülni egy padra és gyönyörködni a virágokban. Folytatva utadat az ösvény a romokhoz vezet. Ezek a romok Domonkos rendi kolostor maradványai ami kb. a 13. században épült. A felújítások lehetővé teszik, hogy jobban átjárhatóbb legyen ez a terület, de sikerült megőrizniük a romoknak köszönhető misztikus hangulatot is. Ezen a helyen élt és halt meg Szent Margit aki 18 évet töltött ezen a szigeten. Az ő tiszteletére nevezték Margitszigetnek.

Érdekesség, hogy korábban Nyulak szigete volt a neve, viszont nyulakat alig lehetett találni ott. Feltételezések szerint lehet elírás történt és igazából Leprások szigete volt, de latinul /Insula leporum=nyúl, Insula leprorum=leprás/ a nagy hasonlóság miatt valószínűleg összekeverték őket. Bővebb info itt.

  Ha még van erőd tovább menni, érdemes megnézni a víztoronyból elénk táruló kilátást. Nem túl magas építményről van szó és ha van kedved meg pénzed (sajnos belépős) akkor érdemes felmenni. Előtte található a Margitszigeti Szabadtéri Színház ahol egész nyáron programokkal várják az oda látogatókat.

   Végül a sziget utolsó nagy látványossága a Margitszigeti tó és Japánkert. Ha valaki igazán ki akar kapcsolni vagy csak romantikus hangulatra vágyik érdemes ellátogatnia erre a varázslatos helyre. Ahol a kis tavak, ösvények és egyedi élővilág még színesebbé teszi az egyébként is szép szigetet.

Remélem kellemesen elfáradtál. :) Visszafele ha már nem szeretnél sétálni tudom ajánlani a 26-os BKV buszt, mely keresztül visz a szigeten.

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás Budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://pestenelek.blog.hu/api/trackback/id/tr676520715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása