HTML

Budapesten élek

5 éve élek Budapesten, azóta figyelem ezt a különös várost és lakóit. Úgy érzem eljött az ideje, hogy élményeimet és észrevételeimet lejegyezzem.

Friss topikok

OSZK a könyveken túl

2014.07.17. 11:39 V.Réka.

 

   Sok látványosságot biztosít a Budavári Palota a látogatók számára de személyes kedvencem az Országos Széchenyi Könyvtár /OSZK/, amely mind szellemi mind fizikai tulajdonságaival legyűgözött. A honlapjukon tényleg minden megtalálható amit csak tudni érdemes a könyvtárról, állományáról és működéséről éppen ezért én azt szeretném bemutatni, hogy mi van könyveken túl. Azért ha van egy kis időnk érdemes végigmenni a különgyűjteményeken nagyjából fél órát vesz igénybe. Érdekes, egyedi és persze nagyon régi térképeket, kéziratokat, plakátokat és színháztörténeti relikviákat fedezhetünk fel.

   Az olvasótermekben található dokumentumok jó ha 1%-át teszik ki, a nemzeti könyvtárának több mint 8 milliós az állománya. Az összes többi kiadvány vagy a hegy belsejében levő raktárban /további info itt knek se szívesen adják kiraktár az nem semmi.

   A könyvtárhasználó annyit lát, hogy mikor leadja a kérést, elindul egy sinen közlekedő kiskocsi és eltűnik a falban. Útja azonban csak most kezdődik. A raktárok ugyanis egyesével 11 emeletesek  és tetőterük maguk az olvasótermek. El lehet képzelni egy kocsi mennyi utat tesz meg mire eléri célját, ráadásul még vissza is kell fuvaroznia a dokumentumokat. A könyveket méret szerint csoportosítják, mert így helytakarékosabb ezt jelölik a könyveken látható ABC jelölés. Mint mindenhol itt is vannak kivételek, csak épp itt a kivételek is átlagosnak számítanak. Mivel a könyvtár Magyarország nemzeti könyvtára is, ezért minden olyan dokumentumot gyűjt ami magyar nyelvű, Magyarországhoz vagy magyar emberekhez kötehető, egyszóval minden ami magyar. Ezt a folyamatos gyűjtést a köteles példány szolgáltatással hajtják végre, azonban nem elégszenek meg ezzel, olyan régi kiadványok után is kutatnak amik már rég megjelentek, csak valamilyen oknál fogva nem jutott el a könyvtárba,  retrospektív állománygyarapítás útján pótolják.

   A könyvtár állományában egyes dokumentumokat, csak külön engedéllyel /kutató/, vagy még azzal se lehet személyesen megtekinteni. Viszont a digitális könyvtárnak köszönhetően elektronikusan mégiscsak tanulmányozhatjuk őket. Na de a lényeg, hogyha felmész az olvasótermekbe és egy képzeletbeli távcsőn a talpad alá nézel ott találod az eredeti Bibliotheca Corvinianát, Mátyás király könyvtárának egy részét -természetesen biztos helyen a hegy belsejében. A Corvinákat örző szekrényig eljutottam, viszont meg az én kedvemért se nyitották ki a páncélszekrényt. Kárpótlásul egy másik szekrényt kinyitottak, ahol a könyvtár minikönyv gyűjteménye volt található. Ezekből mára kiállítás készült.

   Másik kiemelkedő rész volt számomra a restaurátorok szobája. Egy sötét folyosón juthat el az ember oda, viszont amint átlép a küszöbön tündérországban érzi magát. Az egész terem tele van növényekkel, origami figurákkal nagy asztalokkal melyeken a megújúlásra váró dokumentumok sorakoznak.  Külöm érdekessége a teremnek, hogy a talajszinten található, így a dolgozók ha levegőzni vágynak csak ki kell lépniük az ablakon és már is a szabad ég alatt találják magukat.

   Az OSZK-ban adják az újonnan megjelenő könyvek részére a 13 számjegyű ISBN -számot /folyóiratoknál ISSN/, amely könyvek, hangoskönyvek, elektronikus könyvek, monografikus CD-ROM-ok, térképek azonosítására szolgál. A félreértés elkerülése véget, nem minden példány kap új számot, ha nem minden újonnan megjelenő kiadás. A hozzáértők le tudják olvasni belőle az országot, kiadót és hogy hanyadik kiadásnál jár a mű. Részletek itt.

  Ha nem akarsz beiratkozni csak körbenéznél a könyvtárban, előzetes bejelentkezés alapján és belépő díj megfizetésével lehetséges. Elérhetőségük itt.

Könyvtárlátogatási díjak
Csoportvezetés felnőttek részére (6 főtől) 400 Ft/fő

Csoportvezetés diákok és nyugdíjasok részére (6 főtől)

200 Ft/fő
Egyéni vezetés (5 főig) 1000 Ft/fő

Szólj hozzá!

Címkék: könyvtár Budapest OSZK

A bejegyzés trackback címe:

https://pestenelek.blog.hu/api/trackback/id/tr386510779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása